Soplówka jeżowata – opis
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) w języku angielskim nazywana jest „lwią grzywą” (ang. lions mane). Jest to jadalny grzyb rosnący na pniach drzew liściastych, takich jak buk, dąb czy jabłoń. Występuje na obszarze Ameryki Północnej, Europy i Azji. Jego młode owocniki są przysmakiem w kuchni chińskiej i japońskiej. W tradycyjnej medycynie chińskiej soplówka stosowana jest do leczenia nieżytu żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a nawet raka żołądka i przełyku. Znane są też jej właściwości neuroprotekcyjne i neuroregulacyjne.
Ekstrakty z Hericium wywierają pobudzające działanie na czynnik wzrostu nerwów (ang. Nerve Growth Factor – NGF), który jest niezbędny dla proliferacji komórek nerwowych. Stymuluje on także proces mielinizacji – wytwarzania wokół aksonów komórek nerwowych osłonek mielinowych. Dzięki nim aksony są odżywiane i chronione, a impulsy nerwowe przepływają przez nie szybciej. Istnieją też dowody potwierdzające korzystny wpływ tych ekstraktów na tempo regeneracji tkanki nerwowej po uszkodzeniach mechanicznych. Istnieje także możliwość, że związki zawarte w Hericium erinaceus mogą pomagać w kontroli degeneracyjnych chorób ośrodkowego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera.
Potwierdzone jest również pozytywny wpływ soplówki na nastrój oraz jej działanie przeciwlękowe. Przeprowadzono badanie, w którym przez cztery tygodnie grupa ochotników przyjmowała ekstrakt z soplówki. W stosunku do osób, które przyjmowały placebo, ochotnicy ci deklarowali znacząco lepsze samopoczucie oraz mniejszy poziom stresu.
Poza oddziaływaniem na układ nerwowy, ekstrakty z soplówki mają też korzystny wpływ na całe ciało. Ponieważ usprawniają metabolizm tłuszczy, zwłaszcza w okolicy wątroby, zapobiegają odkładaniu się ich w organizmie. Pomagają też w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a zwłaszcza jego frakcji LDL, zwanej „złym cholesterolem”. Mogą zatem być pomocne w zapobieganiu miażdżycy. Ponadto wpływaja też na generalne podniesienie odporności organizmu.