Witamina B2 wszechstronnie wspiera funkcjonowanie organizmu. Jest ona niezbędna dla zachowania dobrej kondycji układu krążenia, a ponadto reguluje metabolizm i pracę układu wzrokowego. Pomaga przy tym zadbać o zrównoważoną aktywność kluczowych neuroprzekaźników oraz przyczynia się do poprawy samopoczucia. Co więcej, korzystnie wpływa na stan wątroby, ułatwiając neutralizowanie toksyn.
Zakres cen: od 29,99 zł do 215,99 zł
Dodaj opinię
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Co to jest Witamina B2 I 5-fosforan ryboflawiny?
Właściwości: Witamina B2 uczestniczy w wielu ważnych procesach biologicznych, które każdego dnia zachodzą w naszym organizmie. Wspomaga ona prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulując działanie enzymów oddziałujących na neurony. Co więcej, korzystnie wpływa na pracę mitochondriów zapewniających energię komórkom nerwowym, a to z kolei przyczynia się do zachowania wydajnej pracy mózgu. Warto podkreślić, że ryboflawina bierze także udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników, w tym przede wszystkim acetylocholiny umożliwiającej m.in. sprawne przesyłanie impulsów nerwowych oraz serotoniny, która stabilizuje cykl dobowy, ułatwia zasypianie i zapewnia poczucie komfortu psychicznego. W ten sposób witamina ta wspiera zrównoważoną gospodarkę biochemiczną mózgu, co przekłada się na poprawę witalności całego organizmu. Ponadto ryboflawina uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów, białek i cukrów oraz w produkcji hemoglobiny, dzięki której tlen może być transportowany do poszczególnych tkanek. Witamina B2 ma również szczególne znaczenie w kontekście prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, ponieważ umożliwia transport tlenu w soczewce. Ma też istotny wpływ na pracę wątroby, bowiem wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne. Przeciwdziała uszkodzeniom tego narządu, dzięki czemu wspomaga naturalne mechanizmy oczyszczania organizmu z toksyn.
Występowanie: Najbogatszym źródłem ryboflawiny jest ekstrakt drożdżowy. Jej duże ilości występują również w produktach pochodzenia zwierzęcego: wątróbce, dziczyźnie, rybach (łososiu, makreli), małżach, jajach i tłustych serach twarogowych. Do jej roślinnych źródeł można natomiast zaliczyć produkty z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, kaszę jaglaną, seler naciowy i migdały.
Szczypta biochemii: Ryboflawina to organiczny związek chemiczny stanowiący połączenie rybitolu i flawiny. W oczyszczonej formie jest krystalicznym ciałem stałym o niezbyt intensywnym zapachu i gorzkim smaku. W komórkach i tkankach najczęściej występuje w formie estru kwasu fosforowego, jako 5’-fosforan ryboflawiny, zwany też mononukleotydem flawinowym (FMN).
Ciekawostka: Mononukleotyd flawinowy stosowany jest jako barwnik do żywności oznaczony numerem E101a. Nadaje produktom pomarańczowo-czerwony kolor. Jego sól sodowa również jest barwnikiem spożywczym, oznaczonym numerem E106. Po spożyciu przekształca się w wolną ryboflawinę. Stosuje się go m.in. w produktach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci.
Podane powyżej informacje zostały przedstawione wyłącznie w celu uświadomienia naukowych oraz historycznych faktów określających właściwości, działanie i zastosowanie danego preparatu. Opis produktu nie stanowi porady medycznej i nie powinien być traktowany jako zalecenie dotyczące jego stosowania. Zawsze przed użyciem jakiegokolwiek suplementu diety, preparatu ziołowego czy nootropowego należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą. Suplementy diety nie powinny być alternatywą dla zbilansowanej diety oraz zrównoważonego trybu życia, które są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Suplementów diety, preparatów ziołowych oraz nootropowych nie należy łączyć z jakimikolwiek lekami. Powyżej opisany preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby poniżej 18 roku życia. Zdjęcie produktu ma jedynie charakter poglądowy.
Jak działa Witamina B2 I 5-fosforan ryboflawiny?

Poprawa ogólnej kondycji zdrowotnej: Ryboflawina to jedna z witamin kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów, odgrywa także istotną rolę w procesach magazynowania energii w organizmie. Ponieważ reguluje tempo przemian metabolicznych, może przyczyniać się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Ponadto bierze udział w produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek. Zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie nabłonka naczyń krwionośnych i serca. Jest również niezbędna dla utrzymania dobrej kondycji rogówki oka i prawidłowego widzenia.

Wsparcie układu nerwowego: Obecność witaminy B2 jest niezbędna do prawidłowego działania wielu enzymów regulujących pracę układu nerwowego. Ryboflawina uczestniczy między innymi w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy acetylocholina. Jest więc kluczowa dla gospodarki biochemicznej mózgu i sprawnej, wydajnej neurotransmisji. Ponadto wspomaga pracę mitochondriów neuronów. Wyniki badań naukowych świadczą o tym, że dzięki temu może ona przyczyniać się do zmniejszenia częstotliwości i czasu trwania bólów migrenowych. Odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie jest więc bardzo ważny dla prawidłowej pracy mózgu.

Wspomaganie dobrego nastroju: Wykazano, że niedobór witaminy B2 często współwystępuje z obniżeniem nastroju. Wyniki badań z udziałem ludzi świadczą o tym, że przywrócenie prawidłowego poziomu tej witaminy może przywracać dobrą kondycję psychiczna i łagodzić drażliwość, uczucie zmęczenia czy nadmierny smutek, szczególnie u kobiet. Działanie to może wynikać z faktu, że ryboflawina pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę biochemiczną mózgu i stymuluje produkcję serotoniny. Neuroprzekaźnik ten, niekiedy nazywany hormonem szczęścia, jest kluczowy dla dobrego nastroju i poczucia komfortu psychicznego.

Ochrona i wsparcie wątroby: Ryboflawina odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych i detoksykacyjnych organizmu. Wyniki badań naukowych wykazały, że wspiera ona prawidłowe działanie wątroby i wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne. Przeciwdziała bowiem uszkodzeniom tego narządu wywołanym niedokrwieniem oraz wpływem niektórych toksyn. Naukowcy uważają, że mechanizm działania witaminy B2 wynika m.in. z jej wpływu na funkcjonowanie nabłonka naczyń krwionośnych. Poprawiając ukrwienie i dotlenienie wątroby, ryboflawina zmniejsza ryzyko uszkodzenia tego ważnego narządu i wspiera jego regenerację. Pomaga w ten sposób oczyszczać organizm z toksyn.
Podane powyżej informacje zostały przedstawione wyłącznie w celu uświadomienia naukowych oraz historycznych faktów określających właściwości, działanie i zastosowanie danego preparatu. Opis produktu nie stanowi porady medycznej i nie powinien być traktowany jako zalecenie dotyczące jego stosowania. Zawsze przed użyciem jakiegokolwiek suplementu diety, preparatu ziołowego czy nootropowego należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą. Suplementy diety nie powinny być alternatywą dla zbilansowanej diety oraz zrównoważonego trybu życia, które są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Suplementów diety, preparatów ziołowych oraz nootropowych nie należy łączyć z jakimikolwiek lekami. Powyżej opisany preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby poniżej 18 roku życia. Zdjęcie produktu ma jedynie charakter poglądowy.
Specyfikacja produktu Witamina B2 I 5-fosforan ryboflawiny
FORMA PRODUKTU: |
|
STANDARYZACJA: |
|
MIARKA: |
|
OPAKOWANIE: |
|
PRZEZNACZENIE: |
|
STATUS PRAWNY: |
|
Przedstawiona powyżej specyfikacja zawiera opis oraz skład wszystkich dostępnych wariantów danego produktu lub zestawu. W zależności od partii danego surowca lub zestawu, niektóre informacje mogą nieznacznie różnić się względem opisu na etykiecie. Zdjęcie produktu ma jedynie charakter poglądowy.
Zgodnie z prawem obowiązującym w Unii Europejskiej ten produkt lub niektóre jego składniki mogą być klasyfikowane jako nieprzeznaczone do spożycia (tzw. nowa żywność, nutraceutyki, związki nootropowe). Przed dokonaniem zakupu prosimy o zaznajomienie się z przepisami prawa dotyczącymi legalności stosowania tego produktu lub jego składników w kraju przeznaczenia.
Jak stosować Witamina B2 I 5-fosforan ryboflawiny?
WIELKOŚĆ PORCJI: |
|
ILOŚĆ PORCJI NA DOBĘ: |
|
OPTYMALNA PRZYSWAJALNOŚĆ: |
|
OPTYMALNA PORA STOSOWANIA: |
|
OPTYMALNA DŁUGOŚĆ CYKLU: |
|
* Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal / dobę)
Podane powyżej informacje zostały przedstawione wyłącznie w celu uświadomienia naukowych oraz historycznych faktów określających właściwości, działanie i zastosowanie danego preparatu. Opis produktu nie stanowi porady medycznej i nie powinien być traktowany jako zalecenie dotyczące jego stosowania. Zawsze przed użyciem jakiegokolwiek suplementu diety, preparatu ziołowego czy nootropowego należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą. Suplementy diety nie powinny być alternatywą dla zbilansowanej diety oraz zrównoważonego trybu życia, które są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Suplementów diety, preparatów ziołowych oraz nootropowych nie należy łączyć z jakimikolwiek lekami. Powyżej opisany preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby poniżej 18 roku życia. Zdjęcie produktu ma jedynie charakter poglądowy.
Podane powyżej informacje zostały przedstawione wyłącznie w celu uświadomienia naukowych oraz historycznych faktów określających właściwości, działanie i zastosowanie danego preparatu. Opis produktu nie stanowi porady medycznej i nie powinien być traktowany jako zalecenie dotyczące jego stosowania. Zawsze przed użyciem jakiegokolwiek suplementu diety, preparatu ziołowego czy nootropowego należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą. Suplementy diety nie powinny być alternatywą dla zbilansowanej diety oraz zrównoważonego trybu życia, które są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Suplementów diety, preparatów ziołowych oraz nootropowych nie należy łączyć z jakimikolwiek lekami. Powyżej opisany preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby poniżej 18 roku życia. Zdjęcie produktu ma jedynie charakter poglądowy.
Na razie nie ma opinii o produkcie.