Go to the store in English language version dedicated to your location

Change Cancel
Strona główna/Blog/ ~ PUBLICYSTYKA ~ /Czekoladowa moc - jak gorzka czekolada wspiera pamięć, nastrój i zdrowie mózgu?

Czekoladowa moc - jak gorzka czekolada wspiera pamięć, nastrój i zdrowie mózgu?

~ PUBLICYSTYKA ~ 8 sierpnia 2025 Brak komentarzy

Czekolada towarzyszy nam od wieków, przyciągając zapachem i smakiem. Zazwyczaj sięgamy po nią w chwilach słabości lub dla poprawy humoru, rzadko myśląc o jej wpływie na nasze zdrowie. W końcu to tylko słodycz – chwila przyjemności, którą szybko zapomnimy. Czy jednak czekolada kryje w sobie coś więcej? Coraz częściej mówi się o jej korzystnym działaniu na mózg i serce, a badania wskazują, że to właśnie gorzka czekolada - pełna naturalnych przeciwutleniaczy i cennych minerałów, może przynosić prawdziwe korzyści zdrowotne. Może więc warto przyjrzeć się jej bliżej?

Dlaczego gorzka czekolada? Sekret tkwi w polifenolach i flawanolach

Gorzka czekolada zawiera niezwykle cenne związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Należą do nich polifenole oraz flawanole – naturalne antyoksydanty, które wykazują szerokie działanie prozdrowotne, wpływając pozytywnie na mózg i układ nerwowy. Polifenole mają zdolność neutralizowania wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny i przyczyniających się do rozwoju stanów zapalnych oraz degeneracji neuronów. Wspierają także efektywną regenerację układu nerwowego, co jest szczególnie ważne dla osób starszych. Flawanole mogą natomiast poprawiać pamięć, koncentrację i ogólną sprawność umysłową. Badania naukowe wskazują, że ich spożywanie pomaga w zapobieganiu chorobom takim jak demencja czy udary [1, 2].

Wpływ na mózg: Lepsze krążenie i więcej nowych komórek

Przeprowadzone w ostatnich latach eksperymenty wykazały, że spożycie flawanoli pochodzących z kakao może znacząco zwiększać przepływ krwi w mózgu – nawet o kilkanaście procent. Poprawa krążenia oznacza lepsze dotlenienie komórek mózgowych i możliwość efektywnego usuwania produktów przemiany materii. Flawanole obecne w kakao przyczyniają się także do zwiększenia poziomu neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), który wpływa na neurogenezę – czyli powstawanie nowych neuronów. Ma to szczególne znaczenie w obszarach mózgu odgrywających kluczową rolę w procesie uczenia się i zapamiętywania nowych informacji. Eksperymenty z udziałem młodych osób wskazują, że spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao przyczynia się do wzrostu aktywności mózgu w czasie rozwiązywania zadań poznawczych. Naukowcy przypuszczają więc, że obecne w kakao substancje mogą pozytywnie wpływać na koncentrację i zdolność do rozwiązywania problemów [1,2].

Czy czekolada może być pomocna w zwalczaniu chorób neurodegeneracyjnych? 

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania czekolady w odniesieniu do chorób neurodegeneracyjnych to jedno z ważnych odkryć ostatnich lat. Na podstawie badań naukowych wiemy, że demencja (w tym choroba Alzheimera) jest powiązana z procesami zapalnymi oraz nieprawidłową akumulacją białek, które uszkadzają neurony. Polifenole zawarte w kakao mogą aktywować tzw. szlaki przeżycia komórkowego, które chronią neurony przed degeneracją, hamując aktywność mediatorów zapalnych i wspierając prawidłowe funkcjonowanie komórek glejowych (odgrywających kluczową rolę w ochronie neuronów) [2].

Gorzka czekolada może także korzystnie wpływać na stan pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona. Dzieje się tak, ponieważ polifenole obecne w kakao działają jako naturalne przeciwutleniacze, które hamują stres oksydacyjny nasilający degenerację komórek nerwowych. Kwercetyna – jeden z głównych flawonoidów obecnych w gorzkiej czekoladzie – również działa ochronnie na neurony i wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu ma zdolność łagodzenia procesów neurodegeneracyjnych [2].

Mniej stresu, więcej radości – czekolada poprawia nastrój

Czekolada jest najprawdopodobniej pokarmem o najbardziej korzystnym wpływie na nastrój. Jej zdolności do poprawy stanu psychicznego można przypisać zawartości substancji psychoaktywnych, takich jak anandamid, kofeina, fenyloetyloamina oraz magnez. W sytuacjach stresu i obniżenia nastroju zwiększa się zapotrzebowanie na substancje wspierające neurotransmisję, co wzmaga apetyt na czekoladę [3].

Dodatkowo kakao zawiera prekursory amin biogennych odgrywających kluczową rolę w  procesie produkcji endorfin – związków odpowiedzialnych za poprawę nastroju i zmniejszających ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych. Wskazuje się również, że osoby cierpiące na depresję mogą chwilowo złagodzić jej objawy dzięki spożywaniu czekolady. Jest to prawdopodobnie związane z obecnością tryptofanu, kluczowego w procesie produkcji serotoniny (która jest odpowiedzialna za uczucie szczęścia i satysfakcji). To wszystko sprawia, że spożywanie czekolady jest skutecznym i smacznym sposobem na poprawę samopoczucia [3]. 

Czy warto codziennie jeść gorzką czekoladę?

Prozdrowotne skutki spożywania gorzkiej czekolady są obiecujące – należy jednak pamiętać o umiarze. Czekolada to produkt wysokokaloryczny. Jedzenie go w zbyt dużych ilościach może prowadzić do niechcianego przyrostu masy ciała. Jednak mając na uwadze dobroczynny wpływ substancji zawartych w gorzkiej czekoladzie na funkcjonowanie układu nerwowego i całego organizmu, warto sięgać po nią każdego dnia. Według ekspertów optymalna dzienna porcja – taka, która pozwala czerpać korzyści zdrowotne bez ryzyka nadmiernego spożycia kalorii i cukru – wynosi około 20-30 gramów czekolady o wysokiej zawartości kakao [3,4].

Kategorie: ~ PUBLICYSTYKA ~, Dieta i zdrowie

redakcja

Grupa neuroentuzjastów, którzy chcą dzielić się ze światem swoją pasją. Dlatego starają się w ciekawy i zrozumiały dla każdego sposób opisywać tajniki pracy układu nerwowego. Nieodmiennie fascynuje ich to, że mózg jest jedyną znaną nam strukturą we Wszechświecie, która usiłuje zbadać sama siebie.

Bibliografia

  1. Francis S. T. et al., The Effect of Flavanol-rich Cocoa on the fMRI Response to a Cognitive Task in Healthy Young People, Journal of Cardiovascular Pharmacology, 2006
  2. Magrone T., Russo M. A., Jirillo E., Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications, Frontiers in Immunology, 2017
  3. Musioł M. et al., The influence of chocolate on human health, Katedra i Zakład Podstawowych Nauk Biomedycznych, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2018
  4. Ji-Hee S. et al., Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial, The Journal of Nutritional Biochemistry, 2022

Skomentuj

Zalogowany jako redakcja. Wylogować ?

Dodaj komentarz

Najnowsze artykuły z tej kategorii

~ PUBLICYSTYKA ~ 8 sierpnia 2025
~ PORADNIKI ~ 8 sierpnia 2025
Dodaj komentarz
Dołącz do listy oczekujących Prosimy o podanie adresu email, na który chcesz otrzymać wiadomość z powiadomieniem, gdy produkt wróci do sprzedaży w naszym sklepie. Wpisanie ilości, którą planujesz zamówić, pomoże nam zaplanować wielkość najbliższej dostawy.