Olejek z lawendy to jeden z fundamentów medycyny naturalnej i aromaterapii. Jego niepowtarzalny zapach przywodzi na myśl idylliczne wzgórza Prowansji skąpane w promieniach letniego słońca. Znawcy ziołolecznictwa od wieków wykorzystują jego właściwości w celu łagodzenia napięcia nerwowego i poprawy jakości snu. Aromat lawendy pomaga zadbać o przyjemną atmosferę w domu, wolną od trudnych emocji i inwazji komarów.

59,00 479,00 

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Dodaj opinię

Napisz pierwszą opinię o „Lawenda olejek eteryczny | Lavandula angustifolia”

Właściwości Olejku z lawendy | Lavandula angustifolia

Tradycyjne zastosowanie: Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) to jedna z tych roślin, których w zasadzie nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej charakterystyczne, niewielkie, fioletowe kwiaty oraz specyficzny, kwiatowy zapach wielu osobom od razu skojarzy się z błogim wypoczynkiem na łonie natury. To właśnie kwiaty lawendy stanowią surowiec wykorzystywany w naturoterapii. Z kwiatów również pozyskuje się olejek eteryczny o niepowtarzalnym aromacie. 

W tradycji medycyny naturalnej lawenda obecna jest już od wieków. Stosowano ją głównie w celu złagodzenia napięć emocjonalnych oraz w terapii bezsenności, ponieważ roślina ta wykazuje właściwości uspokajające. Z tego powodu olejek z lawendy warto dodawać do kąpieli wieczorem, krótko przed snem, żeby poprawić jakość tego snu. W tym kontekście sprawdzą się również inhalacje. Co więcej, zapach lawendy skutecznie odstrasza owady, w tym natarczywe w okresie letnim komary. Olejek może być zatem stosowany w produkcji domowych, naturalnych repelentów, a w przypadku ugryzień owadów skutecznie łagodzi podrażnienia i przyspiesza proces gojenia się ran. Olejek lawendowy pomaga także redukować ból, dlatego w medycynie naturalnej często stanowi remedium na bóle głowy, a nawet na migre. Jako że poprawia przepływ powietrza w drogach oddechowych oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne, jest również stosowany jako domowy sposób zwalczania objawów przeziębień i innych infekcji wirusowych. Natomiast wykorzystywany w kosmetykach olejek z lawendy zapewnia skórze blask i zdrowy wygląd, a w dodatku rozszerza naczynia krwionośne, przez co jest stosowany w celu redukcji cellulitu.

Występowanie: Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) jest krzewinką z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Okres jej kwitnienia przypada na miesiące letnie, zwykle przełom lipca i sierpnia. Roślina ta tworzy niewielkie, zwarte, regularne kępki, zazwyczaj osiągając ok. 0,5 m wysokości. Zdrewniałe pędy tej rośliny oraz lancetowate, zielone liście pokryte są srebrnymi włoskami. Najbardziej charakterystyczną częścią tej rośliny z pewnością są jej kwiatostany złożone z niewielkich kwiatów o różnych barwach. Dominującym kolorem kwiatów lawendy jest jasny fiolet bądź purpura, choć zdarza się, że w przypadku niektórych podgatunków przybierają one barwę białą bądź ciemnoróżową. 

Lawenda pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego – Włoch, Hiszpanii oraz Francji. Obecnie powszechnie uprawiana jest na całym świecie, również i w Polsce. Ze względu na swój nieduży rozmiar często zdobi ogród, a mniejsze okazy mogą stać w domu jako roślina doniczkowa. Najlepiej rozwija się w miejscu nasłonecznionym oraz względnie suchym. Źle znosi nadmiar wilgoci, który niekorzystnie wpływa na stan jej korzeni, ale za to cechuje się dość wysoką odpornością na mróz. 

Olejek oferowany w naszym sklepie wytwarzany jest z najlepszej jakości kwiatów lawendy wąskolistnej uprawianej we Francji, która uchodzi za “stolicę lawendy”. 

Szczypta biochemii: Olejek eteryczny z kwiatów lawendy zawiera szereg substancji aktywnych, przy czym największa jest zawartość związków takich jak: linalol, octan linalilu, alfa-pinen, geranial, borneol, p-cymen oraz beta-kariofilen. Olejek zawiera także antocyjany, garbniki i minerały. 

Olejek dostępny w naszym sklepie otrzymywany jest metodą destylacji parą wodną z kwiatów lawendy pochodzących z Francji. Dzięki temu każda kropla zawiera optymalną koncentrację składników aktywnych oraz wyjątkowy bukiet aromatów unikalnych dla tej rośliny.

Zapach: Nuta głowy o średniej intensywności i niskiej trwałości. Średni ton ze słodką, zieloną nutą.

Ciekawostka: Nazwa “lawenda” pochodzi od łacińskiego “lavere”, czyli “myć”. Nawiązuje ona do zwyczaju przygotowywania naparów z lawendy.

Jak działa Olejek z lawendy | Lavandula angustifolia?

Zwiększenie odporności na stres: Lawenda znana jest z tego, że znakomicie koi skołatane nerwy. Efekt ten potwierdzają wyniki badań naukowych. Wykazały one, że aromaterapia z zastosowaniem olejku eterycznego z lawendy skutkuje zwiększeniem aktywności GABA – głównego neuroprzekaźnika hamującego. Dzięki temu łagodzi napięcie nerwowe i niepokój, a także zapobiega huśtawkom emocjonalnym. Widocznymi efektami tego działania są: zmniejszony poziom kortyzolu w ślinie, wolniejsze tętno i niższe ciśnienie krwi – a więc oznaki wskazujące na wzmożoną odporność na stres.

Poprawa jakości snu: Przyczyną problemów ze snem bardzo często jest nadmierny stres. Lawenda pomaga radzić sobie z wywołanymi nim dolegliwościami. Wyniki badań naukowych świadczą o tym, że aromaterapia z wykorzystaniem olejku eterycznego z tej rośliny znakomicie się sprawdza jako pomoc w walce z bezsennością. Zwiększa bowiem aktywność GABA i serotoniny, a więc neuroprzekaźników niezbędnych do tego, by szybko zasnąć i przespać spokojnie do rana. Uczestnicy testów klinicznych zgłaszali, że dzięki olejkowi z lawendy łatwiej zapadali w sen i budzili się bardziej wypoczęci.

Wspomaganie dobrego nastroju: Serotonina jest neuroprzekaźnikiem niezwykle istotnym nie tylko z punktu widzenia zdrowego snu. To ona determinuje dobry nastrój i poczucie komfortu psychicznego. Podczas badań naukowych udowodniono, że aromaterapia z wykorzystaniem olejku eterycznego z lawendy skutkuje podniesieniem poziomu serotoniny. To, wraz ze zwiększeniem aktywności GABA, korzystnie wpływa na nastrój. Uczestnicy testów klinicznych potwierdzili, że olejek z lawendy wyraźnie poprawiał ich samopoczucie.

Wsparcie ogólnej kondycji zdrowotnej: Lawenda znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwstresowych, ale jej działanie jest znacznie szersze. Wyniki badań naukowych udowodniły, że aromaterapia z wykorzystaniem olejku eterycznego z tej rośliny pomaga normalizować ciśnienie krwi i pracę serca. Wykazano też, że łagodzi bóle, w tym te związane z migreną, zaburzeniami miesiączkowania czy reumatyzmem. Zmniejsza także stany zapalne i wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom oraz wspomaga trawienie.

Specyfikacja produktu Lawenda olejek eteryczny | Lavandula angustifolia

FORMA PRODUKTU:
  • naturalny olejek eteryczny
SKŁADNIKI:
  • 100% wyciąg z kwiatów lawendy (Lavandula angustifolia)
OPAKOWANIE:
  • buteleczka szklana z pipetką o pojemności: 10 ml, 30 ml, 50 ml, 100 ml, 2x 100 ml (w zależności od wariantu)
  • pierścień zabezpieczający na butelce
  • masa netto: 10 g / 30 g / 50 g / 100 g / 2x 100g (w zależności od wariantu)
PRZEZNACZENIE:
  • aromaterapia
  • neuroregulacja
  • medycyna naturalna
  • kosmetyka, perfumeria
STATUS PRAWNY:
  • surowiec ziołowy dopuszczony do obrotu na terenie UE
  • nie posiada statusu leku w Polsce

Jak stosować Olejek z lawendy | Lavandula angustifolia?

KĄPIEL:
  • 5-7 kropli dodać do gorącej wody i dokładnie rozprowadzić
MASAŻ:
  • 2-3 krople w połączeniu z olejkiem bazowym
INHALACJA:
  • 4-6 kropli dodać do gorącej wody
AROMATERAPIA:
  • 3-5 kropli do dyfuzora lub kominka aromaterapeutycznego
PERFUMY:
  • dostosować ilość do osiągnięcia wymaganej nuty zapachowej
KOSMETYKI:
  • stosować zgodnie z recepturą

Aktualne promocje

MOOD-BOX™ Aroma Synergy
Wybierz wariant

117,00 237,00 

MEMORY-BOX™ Mushroom Synergy
Wybierz wariant

Original price was: 207,00 zł.Current price is: 177,00 zł.

CORIOLUS + AGARICUS
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

PREGNENOLON + L-LIZYNA
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

EPA + GLA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

GLA ekstrakt 20% | Omega-6 z ogórecznika
Wybierz wariant
GLA Omega-6

29,00 359,00 

URYDYNA + DHA
Wybierz wariant

Original price was: 89,00 zł.Current price is: 79,00 zł.

Szarłat ekstrakt 20% | Amaranthus caudatus
Wybierz wariant
Szarłat Amaranthus caudatus

19,00 219,00 

Tulsi ekstrakt 20:1 | Ocimum sanctum
Wybierz wariant

19,00 219,00 

MAGNOLIA + JUJUBA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

KURKUMINA + IMBIR
Wybierz wariant

Original price was: 89,00 zł.Current price is: 79,00 zł.

GINKGO + CYNAMON
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

Guarana ekstrakt 22% | Paullinia cupana
Wybierz wariant
Guarana Paullinia cupana

19,00 219,00 

MACA + GUARANA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

SZAFRAN + GARCINIA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.