Olejek z mirry to surowiec tak niezwykły, że niegdyś ceniono go na równi ze złotem. Jego głęboki, słodki, żywiczny zapach zarezerwowany był dla bóstw, królów i świętych. Ale nie tylko on sprawił, że mirra zajęła tak wyjątkową pozycję w tradycji wielu kultur. Równie cenne są jej właściwości. Olejek z mirry działa regenerująco na skórę i poprawia jej koloryt, wspiera odporność organizmu, a także pomaga zrelaksować się i zachować jasność umysłu.

69,00 559,00 

1 opinia dla Mirra olejek eteryczny | Commiphora myrrha

  1. Michał (zweryfikowany)

    Kojący żywiczny zapach. Kojarzy mi się z zapachem ubrań po całym dniu pracy przy drewnie.
    Dobra jakość wystarczy dosłownie 5 kropelek, żeby mieszkanie zmieniło zapach, na zapach lasu.
    Wszystko zgodnie z opisem polecam.

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Właściwości Olejku z mirry | Commiphora myrrha

Tradycyjne zastosowanie: Mirra jest wonną żywicą, którą otrzymuje się z drzewa gatunku Commiphora myrrha. Ma ona bogatą tradycję stosowania sięgającą tysięcy lat wstecz. Szczególną popularnością cieszyła się na Bliskim Wschodzie, gdzie wykorzystywano ją jako dodatek do kosmetyków, a także w celach leczniczych. Kadzidło zawierające mirrę palono przede wszystkim w czasie rytuałów religijnych. Olejkiem z mirry namaszczano królów oraz osoby udające się do miejsc świętych. Jej niezwykłe właściwości opisywano w wielu księgach, m. in. w Biblii, Koranie oraz starożytnych przekazach Greków czy Rzymian. Wielu osobom mirra, zupełnie słusznie, kojarzy się z Nowym Testamentem oraz narodzinami Jezusa z Nazaretu. Według przekazów biblijnych to właśnie mirra została podarowana Jezusowi przez jednego z trzech króli. Współcześnie ta niezwykła żywica cieszy się nie mniejszą popularnością, choć stosowana jest głównie w Azji w celach leczniczych oraz relaksacyjnych. Odwołują się do niej zarówno Tradycyjna Medycyna Chińska, jak i Ajurweda. 

Olejek eteryczny z mirry znakomicie wpływa na stan skóry. Przyjmowany zarówno w postaci inhalacji, jak i masażu z olejkiem bazowym, pomaga zachować właściwy jej koloryt, a ponadto zapewnia zdrowy i młody wygląd. Co więcej, olejek wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz łagodzi ból, dlatego wiele osób stosuje go w celu regeneracji ciała. Z kolei specjaliści z zakresu medycyny naturalnej chętnie wykorzystują go do tego, by złagodzić dolegliwości typowo kobiece, np. związane z menstruacją. Olejek wspomaga także odporność organizmu i ułatwia zwalczanie infekcji – zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Dla niektórych kontakt z mirrą to też niezwykłe przeżycie duchowe. Jej ciepły, głęboki, żywiczny, słodki i nieco korzenny zapach pomaga zrelaksować się i zachować jasność umysłu. Jeśli więc zależy nam na wsparciu zarówno ducha, jak i ciała, warto skorzystać z niezwykłych właściwości mirry, o których rozprawiali już starożytni.

Występowanie: Commiphora myrrha to niewielkie, kolczaste drzewo należące do rodziny osoczynowatych (Burseraceae). Roślina zazwyczaj osiąga wysokość do 4 metrów i cała pokryta jest niewielkimi kolcami. Jej kora może mieć różne barwy – od srebrzystobiałej do jasnoniebieskiej. Trójlistkowe liście zazwyczaj są koloru ciemnozielonego i przybierają różne kształty, najczęściej owalne. Najbardziej charakterystycznym surowcem pozyskiwanym z rośliny jest gęsta, wonna żywica zwana mirrą. W tradycji wielu starożytnych kultur była ona jednym z najcenniejszych surowców. 

Drzewa, z których otrzymuje się mirrę, powszechnie rosną w Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Do największych producentów olejku z mirry należą kraje takie jak: Somalia, Etiopia, Jemen oraz Oman. Oferowany przez nas olejek eteryczny pozyskiwany jest z drzew uprawianych w Somalii.

Szczypta biochemii: W olejku eterycznym z mirry występuje wiele substancji aktywnych, z których najistotniejsze są: furanoeudesma-1,3-dien, furanodien, lindestren i kurceren. To furanoseskwiterpeny odpowiadają za charakterystyczny zapach mirry oraz większość jej właściwości.

Olejek dostępny w naszym sklepie otrzymywany jest metodą destylacji parą wodną z żywicy drzewa gatunku Commiphora myrrha. Dzięki temu każda kropla zawiera optymalną koncentrację składników aktywnych oraz wyjątkowy bukiet aromatów unikalnych dla tej rośliny.

Zapach: Nuta bazowa o średniej intensywności i znakomitej trwałości.

Ciekawostka: Drzewa gatunku Commiphora myrrha, z których pozyskuje się mirrę, zostały uwiecznione na fresku znajdującym się w grobowcu Hatszepsut – jednej z czterech kobiet noszących tytuł faraona w starożytnym Egipcie. Fresk powstał ok. XV wieku p.n.e.

Jak działa Olejek z mirry | Commiphora myrrha?

Zwiększenie odporności na stres: W krajach Azji tradycyjnie stosuje się mirrę jako środek wspomagający relaksowanie się. Działanie to nie jest pozbawione naukowych podstaw. Wyniki badań dowiodły, iż olejek eteryczny z tej rośliny zawiera związki aktywne, które zwiększają poziom GABA w mózgu i oddziałują na receptory GABA-A. GABA to ważny neuroprzekaźnik, który nie dopuszcza do nadmiernego pobudzenia układu nerwowego i całego organizmu. Jego zrównoważona aktywność jest niezwykle istotna dla radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Efektem działania olejku eterycznego z mirry jest zauważalna poprawa samopoczucia, zmniejszenie napięcia nerwowego i wydajniejsza pamięć. Olejek ten łagodzi także objawy zespołu jelita drażliwego, często występujące wskutek stresu.

Wsparcie pracy układu odpornościowego: Znawcy ziołolecznictwa zalecają stosowanie olejku eterycznego z mirry przy infekcjach, szczególnie tych, które dotykają drogi oddechowe. Wyniki badań naukowych ujawniły, że zawarte w nim substancje biologicznie czynne hamują rozwój wielu chorobotwórczych mikroorganizmów. Wspomagają również naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wykazano, że zwiększają liczebność białych ciałek krwi, których zadaniem jest walka z infekcjami i neutralizowanie “nieproszonych gości”. Ponadto olejek eteryczny z mirry działa przeciwzapalnie, co ułatwia organizmowi powrót do dobrej kondycji po infekcji.

Wspomaganie pracy przewodu pokarmowego: Olejek eteryczny z mirry znakomicie wpływa na pracę jelit. Udowodniono, że przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Nie czyni tego jednak nadmiernie, co jest istotne dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Łagodzi także skurcze jelit. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych z wykorzystaniem modelu zwierzęcego wykazały, że stosowanie tego olejku zapobiega przybieraniu na wadze. Być może za efekt ten odpowiada fakt, że związki aktywne olejku z mirry pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Silne wahania tego parametru mogą bowiem prowadzić do napadów “wilczego głodu” i w konsekwencji do przyjmowania nadmiernej ilości pokarmu. Olejek eteryczny z mirry pomaga też regulować apetyt i utrzymać go na właściwym poziomie, co zdecydowanie ułatwia dbanie o sylwetkę.

Poprawa ogólnej kondycji zdrowotnej: Przeciwzapalne właściwości olejku eterycznego z mirry są niezwykle korzystne w przypadku bólów stawów spowodowanych schorzeniami, takimi jak reumatyzm czy neuropatia. Związki aktywne obecne w tym olejku działają jednak szerzej. Udowodniono, że ich działanie analgetyczne wynika też m.in. z ich oddziaływania na receptory opioidowe. Być może to właśnie jest źródłem jego przydatności w przypadku bolesnych menstruacji. Mechanizm tego działania jest podobny do występującego w przypadku morfiny. Wykazano również, że olejek z mirry działa ochronnie na wątrobę. W ten sposób wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji, gdyż wątroba utrzymana w dobrej kondycji skutecznie je neutralizuje. Olejek ten znakomicie wpływa także na skórę. Stymuluje wytwarzanie w niej kolagenu, wygładzając tym samym zmarszczki i pomagając zachować młodzieńczy wygląd.

Specyfikacja produktu Mirra olejek eteryczny | Commiphora myrrha

FORMA PRODUKTU:
  • naturalny olejek eteryczny
SKŁADNIKI:
  • 100% wyciąg z żywicy drzew gatunku Commiphora myrrha
OPAKOWANIE:
  • buteleczka szklana z pipetką o pojemności: 10 ml, 30 ml, 50 ml, 100 ml, 2x 100 ml (w zależności od wariantu)
  • pierścień zabezpieczający na butelce
  • masa netto: 10 g / 30 g / 50 g / 100 g / 2x 100g (w zależności od wariantu)
PRZEZNACZENIE:
  • aromaterapia
  • neuroregulacja
  • medycyna naturalna
  • kosmetyka, perfumeria
STATUS PRAWNY:
  • surowiec ziołowy dopuszczony do obrotu na terenie UE
  • nie posiada statusu leku w Polsce

Jak stosować Olejek z mirry | Commiphora myrrha?

KĄPIEL:
  • 5-7 kropli dodać do gorącej wody i dokładnie rozprowadzić
MASAŻ:
  • 2-4 krople w połączeniu z olejkiem bazowym
INHALACJA:
  • 5 kropli olejku dodać do gorącej wody
AROMATERAPIA:
  • 5-7 kropli do dyfuzora lub kominka aromaterapeutycznego
PERFUMY:
  • dostosować ilość do osiągnięcia wymaganej nuty zapachowej
KOSMETYKI:
  • stosować zgodnie z recepturą

Aktualne promocje

PREGNENOLON + L-LIZYNA
Wybierz wariant

59,00 

EPA + GLA
Wybierz wariant

69,00 

GLA ekstrakt 20% | Omega-6 z ogórecznika
Wybierz wariant
GLA Omega-6

29,00 359,00 

URYDYNA + DHA
Wybierz wariant

79,00 

Szarłat ekstrakt 20% | Amaranthus caudatus
Wybierz wariant
Szarłat Amaranthus caudatus

19,00 219,00 

Tulsi ekstrakt 20:1 | Ocimum sanctum
Wybierz wariant

19,00 219,00 

MAGNOLIA + JUJUBA
Wybierz wariant

69,00 

KURKUMINA + IMBIR
Wybierz wariant

79,00 

GINKGO + CYNAMON
Wybierz wariant

59,00 

Guarana ekstrakt 20% | Paullinia cupana
Wybierz wariant

19,00 219,00 

MACA + GUARANA
Wybierz wariant

69,00 

SZAFRAN + GARCINIA
Wybierz wariant

69,00 

FORSKOLINA + KARCZOCH
Wybierz wariant

69,00 

EGCG + ZIELONA KAWA
Wybierz wariant

59,00 

TONGKAT ALI + BLACK ANT
Wybierz wariant

79,00