Olejek z Palo Santo to wyciąg ze świętego drzewa południowoamerykańskich Indian. Wierzą oni, że jego niezwykle bogaty, żywiczno-cytrusowy aromat z nutami mięty odstrasza złe moce i wprowadza pozytywną energię. Według specjalistów z zakresu medycyny naturalnej wzmacnia odporność i ułatwia oddychanie, a do tego znakomicie odżywia i nawilża skórę. Olejek z Palo Santo jest nieocenionym wsparciem w czasie medytacji czy chwilach zwykłego relaksu.

69,00 559,00 

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Dodaj opinię

Napisz pierwszą opinię o „Palo Santo olejek eteryczny | Bursera graveolens”

Właściwości Olejku z Palo Santo | Bursera graveolens

Tradycyjne zastosowanie: Palo Santo (Bursera graveolens) to drzewo ściśle związane z kulturą krajów Ameryki Południowej. Towarzyszy ich mieszkańcom od wieków i wykorzystywany jest przede wszystkim w celach leczniczych. Jego nietypowa, hiszpańska nazwa, którą można przetłumaczyć jako “święte drzewo”, nie jest bynajmniej dziełem przypadku. Rośliny gatunku B. graveolens zyskały sobie taki przydomek ze względu na fakt, że były one często palone jako kadzidło w czasie rytuałów religijnych. Niegdyś wierzono, że mają one specjalną moc odstraszania złych duchów i negatywnej energii. Plemiona amerykańskie stosowały Palo Santo w celu oczyszczenia duszy i ciała, dostrzegając liczne właściwości prozdrowotne tego drzewa. Olejek eteryczny pochodzący z tego drzewa stał się jednym z najpopularniejszych surowców zielarskich. Jego silny, a jednocześnie delikatny i relaksujący aromat wprowadził niejednego mistrza duchowości w stan głębokiego relaksu i medytacji. Zapach Palo Santo, który trudno pomylić z jakimkolwiek innym, to niezwykła mieszanka aromatów. Można w niej odnaleźć m.in. nuty cytrusowe, sosnowe oraz miętowe.

Wśród naturoterapeutów olejek z Palo Santo ceniony jest zwłaszcza ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Znakomicie sprawdza się jako wsparcie układu odpornościowego, ponieważ pobudza go do walki z patogenami. Co więcej, olejek ten ułatwia oddychanie i pomaga odblokować drogi oddechowe, dlatego zielarze często stosują go jako remedium łagodzące objawy takie jak kaszel czy zapchany nos. Olejek z Palo Santo sprawdza się również jako składnik kosmetyków. Skutecznie odżywia i nawilża skórę. Niezależnie od tego, czy kontakt z Palo Santo ma dla kogoś wymiar duchowy czy nie, warto jest doświadczyć jego niezwykłego działania i pozwolić sobie na chwilę relaksu bez trosk i zmartwień.

Występowanie: Drzewa gatunku Bursera graveolens, powszechnie nazywane Palo Santo, należą do rodziny osoczynowatych (Burseraceae). Osiągają średnie rozmiary (6-10 m), choć w stanie dzikim znaleźć można okazy dorastające do 20 metrów. Pień tego drzewa pokryty jest gładką korą w kolorze białym bądź jasnoszarym. Wyrasta z niego dużo niewielkich gałęzi, które przez niemalże cały rok pozostają suche i bez liści. Nieduże, ząbkowane na brzegach, jasnozielone liście pojawiają się jedynie w okresie kwitnienia, który przypada na kwiecień, a zatem miesiąc, w którym zazwyczaj obchodzone jest święto Wielkiej Nocy. Stąd właśnie wzięła się potoczna nazwa drzewa Bursera graveolens – “palo santo” w języku hiszpańskim oznacza “święte drzewo”. Z kolei jego owoce kształtem przypominają oliwki, natomiast zdecydowanie różnią się od oliwek barwą – dojrzałe owoce mają jasnoczerwony kolor. 

Palo Santo pochodzi z terenów Ameryki Środkowej oraz Północnej. Obszar, w którym występuje, rozciąga się od Półwyspu Jukatan aż do Peru. Powszechnie uprawiany jest również w wielu krajach, m.in. Wenezueli, Kostaryce, Gwatemali, Salwadorze i Kolumbii. Z kolei drzewa, z których pozyskiwany jest olejek dostępny w naszym sklepie, pochodzą z Ekwadoru.

Szczypta biochemii: Niepowtarzalny zapach oraz swoje unikalne właściwości olejek z Palo Santo zawdzięcza obecności substancji aktywnych, do których zaliczają się przede wszystkim: alfa-terpinen, izokariofilen, beta-trans-ocymen, piperyton, durenol, linalol i 1-tetradeken. 

Olejek dostępny w naszym sklepie otrzymywany jest metodą destylacji parą wodną z obumarłego drewna Palo Santo. Dzięki temu każda kropla zawiera optymalną koncentrację składników aktywnych oraz wyjątkowy bukiet aromatów unikalnych dla tej rośliny.

Ciekawostka: Palo Santo należy do rodziny osoczynowatych (Burseraceae) – podobnie jak kadzidłowiec indyjski oraz mirra. Wszystkie te rośliny były chętnie wykorzystywane do palenia kadzideł, zazwyczaj w celach religijnych.

Jak działa Olejek z Palo Santo | Bursera graveolens?

Ułatwianie zrelaksowania się: Palo Santo tradycyjnie stosowano jako składnik kadzidła używanego w praktykach medytacyjnych. Wierzono, że pomaga pozbyć się “złych mocy” i przyciąga “dobrą energię”. Naukowcy prowadzą badania, których celem jest zidentyfikowanie składników olejku eterycznego Palo Santo, które za to odpowiadają. Wyniki ich pracy świadczą o tym, że olejek ten pomaga zmniejszyć odczuwany niepokój i napięcie nerwowe. Jego użytkownicy uważają, że nie tylko pozwala się wyciszyć i zrelaksować, ale także ułatwia zasypianie i łagodzi bóle głowy spowodowane stresem.

Regulacja pracy układu odpornościowego: Wyniki badań naukowych świadczą o tym, że składniki aktywne olejku eterycznego Palo Santo obniżają poziom cytokin prozapalnych. Pomagają w ten sposób kontrolować aktywność komórek układu odpornościowego. Zapobiegają nadmiernemu rozprzestrzenianiu się stanów zapalnych, które mogłyby przyczyniać się do uszkodzenia tkanek. Ponadto wspierają układ immunologiczny w chronieniu organizmu, gdyż hamują rozwój licznych gatunków drobnoustrojów i pasożytów. Prowadzone są również badania nad możliwością zastosowania olejku eterycznego Palo Santo w walce z nowotworami, gdyż jego składniki mogą hamować proces karcynogenezy.

Neutralizacja wolnych rodników: Olejek eteryczny Palo Santo jest bogatym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Chronią one delikatne struktury komórkowe, takie jak DNA czy mitochondria, przed stresem oksydacyjnym, czyli skutkami szkodliwego działania nadmiaru wolnych rodników. Dzięki temu pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów i występowaniu patologicznych stanów zapalnych. Przeciwdziałają też pogarszaniu się funkcjonowania komórek oraz przedwczesnemu starzeniu się narządów, jak i całego organizmu.

Poprawa kondycji skóry: Jednym z najważniejszych białek, które utrzymują napięcie skóry, jest elastyna. Z wiekiem jej ilość spada, co sprzyja powstawaniu zmarszczek. Składniki biologicznie czynne zawarte w olejku eterycznym Palo Santo hamują działanie elastazy – enzymu rozkładającego elastynę. Wspomagają także wzrost i regenerację komórek skóry oraz chronią ją przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu skóra pozostaje elastyczna i jędrna, zachowując młodzieńczy wygląd.

Specyfikacja produktu Palo Santo olejek eteryczny | Bursera graveolens

FORMA PRODUKTU:
  • naturalny olejek eteryczny
SKŁADNIKI:
  • 100% wyciąg z drewna Palo Santo (Bursera graveolens)
OPAKOWANIE:
  • buteleczka szklana z pipetką o pojemności: 10 ml / 30 ml / 50 ml / 100 ml / 2x 100 ml (w zależności od wariantu)
  • pierścień zabezpieczający na butelce
  • masa netto: 10 g / 30 g / 50 g / 100 g / 2x 100 g (w zależności od wariantu)
PRZEZNACZENIE:
  • aromaterapia
  • neuroregulacja
  • medycyna naturalna
  • kosmetyka, perfumeria
STATUS PRAWNY:
  • surowiec ziołowy dopuszczony do obrotu na terenie UE
  • nie posiada statusu leku w Polsce

Jak stosować Olejek z Palo Santo | Bursera graveolens?

KĄPIEL:
  • 4-5 kropli dodać do gorącej wody i dokładnie rozprowadzić
MASAŻ:
  • 2-3 kropli olejku w połączeniu z olejkiem bazowym
INHALACJA:
  • 2-3 krople dodać do gorącej wody
AROMATERAPIA:
  • 2-4 krople do dyfuzora lub kominka aromaterapeutycznego
PERFUMY:
  • dostosować ilość do osiągnięcia wymaganej nuty zapachowej
KOSMETYKI:
  • stosować zgodnie z recepturą

Aktualne promocje

MOOD-BOX™ Aroma Synergy
Wybierz wariant

117,00 237,00 

MEMORY-BOX™ Mushroom Synergy
Wybierz wariant

Original price was: 207,00 zł.Current price is: 177,00 zł.

CORIOLUS + AGARICUS
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

PREGNENOLON + L-LIZYNA
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

EPA + GLA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

GLA ekstrakt 20% | Omega-6 z ogórecznika
Wybierz wariant
GLA Omega-6

29,00 359,00 

URYDYNA + DHA
Wybierz wariant

Original price was: 89,00 zł.Current price is: 79,00 zł.

Szarłat ekstrakt 20% | Amaranthus caudatus
Wybierz wariant
Szarłat Amaranthus caudatus

19,00 219,00 

Tulsi ekstrakt 20:1 | Ocimum sanctum
Wybierz wariant

19,00 219,00 

MAGNOLIA + JUJUBA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

KURKUMINA + IMBIR
Wybierz wariant

Original price was: 89,00 zł.Current price is: 79,00 zł.

GINKGO + CYNAMON
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

Guarana ekstrakt 22% | Paullinia cupana
Wybierz wariant
Guarana Paullinia cupana

19,00 219,00 

MACA + GUARANA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

SZAFRAN + GARCINIA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.