Promocja!

Olejek z wetiwerii to wyjątkowy, drzewno-żywiczny aromat pochodzący wprost z tropikalnych terenów południowej Azji. W aromaterapii sprawdza się jako wsparcie pracy mózgu – działa neuroprotekcyjnie, a jednocześnie wspomaga koncentrację. Wykazuje przy tym działanie relaksujące i ułatwia zasypianie. Olejek ten reguluje również gospodarkę hormonalną organizmu oraz korzystnie wpływa na kondycję skóry.

OLEJKI TERAPEUTYCZNE

Wetiweria olejek eteryczny | Chrysopogon zizanioides

Brak opinii

Zakres cen: od 69,99 zł do 429,99 zł

Ilość:

Może Ci się przydać również...

Waga precyzyjna

Zważy i policzy

Pierwotna cena wynosiła: 99,99 zł.Aktualna cena wynosi: 79,99 zł.

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 79,99 zł.

Maseczki higieniczne

Niezbędne w laboratorium dla zachowania higieny

Rękawiczki higieniczne nitrylowe

Idealnie dopasują się do każdej dłoni

Butelki szklane z pipetą

Wygodny pojemnik na olejki eteryczne

Zakres cen: od 19,99 zł do 39,99 zł

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Dodaj opinię

Napisz pierwszą opinię o „Wetiweria olejek eteryczny | Chrysopogon zizanioides”

Właściwości Olejku z wetiwerii | Chrysopogon zizanioides

Tradycyjne zastosowanie: Olejek eteryczny otrzymywany z wetiwerii pachnącej cieszy się szczególną popularnością w Indiach i na Sri Lance, gdzie znany jest jako „olejek spokoju”, oraz „zapach ziemi”, ze względu na swój zmysłowy i głęboki aromat. Od czasów starożytnych prawie cała roślina służyła do różnych celów, w tym do produkcji perfum, mydeł i kosmetyków. Stanowiła także aromatyczny dodatek do żywności i napojów. W krajach tropikalnych korzenie wetiwerii były tradycyjnie wykorzystywane do chłodzenia pożywienia, gdyż w połączeniu ze specjalnie przygotowanymi zasłonami pomagały utrzymać niską temperaturę. Od średniowiecza olejek wetiwerowy był jednak coraz częściej stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Jego wyjątkowy, intrygujący aromat zaczął być kojarzony z męskimi wodami kolońskimi. Już ok. XII wieku ziele wetiwerii oraz olejek eteryczny pozyskiwany z jej korzeni były używane powszechnie ze względu na swoje kojące i wzmacniające właściwości. W praktykach ajurwedyjskich olejek wetiwerowy służył jako remedium na szereg dolegliwości, m.in.: zaburzenia  równowagi psychosomatycznej, zapalenia stawów, bóle mięśni, gorączki oraz problemy skórne. Na obszarach, w których dominują wysokie temperatury otoczenia, odświeżające i relaksujące działanie tego olejku czyniło go idealnym wsparciem dla dobrego samopoczucia. Olejek ten stał się integralną częścią masaży ajurwedyjskich ze względu na fakt, że wspomaga pracę układu nerwowego, a także przyczynia się do zmniejszenia stresu i wyczerpania fizycznego związanego z niską odpornością. Współcześnie olejek z wetiwerii wciąż znajduje uznanie wśród ekspertów z dziedziny aromaterapii, którzy cenią nie tylko jego głęboki, drzewno-korzenny aromat, ale również szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych.

Występowanie: Wetiweria pachnąca (Chrysopogon zizanioides) to gatunek wieloletniej trawy z rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Osiąga wysokość ok. 1,5 m i tworzy rozległe, szerokie kępy. Jej łodygi są sztywne i względnie grube, natomiast liście są cieńsze i nieco mniej sztywne. Roślina ta posiada rozbudowany system korzeni, które w przeciwieństwie do wielu innych gatunków traw rosną w dół na głębokości ok. 2-4 m. Wetiweria dobrze znosi trudne warunki atmosferyczne – jej łodygi są przystosowane do przyjmowania znacznych ilości wody, a ponadto jest ona wysoce odporna na mrozy, a nawet pożary. 

Wetiweria pachnąca pochodzi z Indii, choć obecnie uprawiana jest także w wielu innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Spośród największych producentów tej rośliny należy wyróżnić: Haiti, Indonezję, wyspę Réunion oraz Indie, skąd pochodzą rośliny wykorzystywane do produkcji naszego olejku.

Szczypta biochemii: Olejek wetiwerowy zawiera ponad 150 związków czynnych, przy czym najistotniejsze są: wetiwerol, khusimol, wetiwen, alfa-wetiweron, octan wetiwerolu, walerenol oraz kwas benzoesowy. Olejek dostępny w naszej ofercie otrzymywany jest z korzeni wetiwierii pachnącej (Chrysopogon zizanioides) pochodzącej z Indii.

Ciekawostka: Nazwa “wetiweria” pochodzi od tamilskiego słowa வெட்டிவேர் (veṭṭivēr), które oznacza “korzeń, który jest wykopywany”. W północnych Indiach jest również nazywany “khus”, czyli po prostuu “trawa”.

Jak działa Olejek z wetiwerii | Chrysopogon zizanioides?

Łagodzenie skutków stresu: Olejek eteryczny z wetiwerii ceniony jest za swoje działanie odprężające i wyciszające umysł. Jego głęboki, ziemisty zapach sprzyja relaksowaniu się, wprowadzając w stan wewnętrznego spokoju. Wyniki badań wykazały, że stosowany w aromaterapii skutecznie redukuje uczucie niepokoju i lęku. Działa kojąco na psychikę, stabilizując emocje i zapobiegając silnym wahaniom nastroju. Olejek ten stanowi znakomite wsparcie w walce z bezsennością, szczególnie wtedy, gdy ta spowodowana jest stresem. Ułatwia bowiem zrelaksowanie się po całym dniu, przyspiesza zasypianie i poprawia jakość snu.

Regulacja gospodarki hormonalnej: Przewlekły stres jest największym wrogiem udanego życia seksualnego. Olejek eteryczny z wetiwerii łagodzi skutki stresu, przywracając apetyt na seks. Pomaga bowiem przywrócić równowagę gospodarki hormonalnej – tak u mężczyzn, jak i u kobiet. Redukuje produkcję kortyzolu i normalizuje poziom testosteronu, odpowiedzialnego za męskie funkcje seksualne. Jego łagodne działanie proestrogenowe czyni go zaś pomocnym w przypadku dolegliwości okołomenstruacyjnych, takich jak tkliwość piersi, zmęczenie, ból brzucha czy wahania nastroju.

Wsparcie pracy układu nerwowego: Wyniki badań naukowych świadczą o tym, że aromaterapia z wykorzystaniem olejku eterycznego z wetiwerii jest znakomitym wsparciem w codziennych wyzwaniach wymagających aktywności intelektualnej. Olejek ten uspokaja bowiem umysł, wspomaga koncentrację i zapobiega rozpraszaniu się. Wykazano, że jest skuteczny także u osób ze zdiagnozowanym ADHD. Co więcej, wykazuje on właściwości neuroprotekcyjne – zmniejsza stany zapalne w obrębie układu nerwowego i pomaga utrzymać neurony w dobrej kondycji.

Poprawa kondycji skóry: Olejek eteryczny z wetiwerii od wieków stosowany był w Ajurwedzie ze względu na swoje właściwości oczyszczające. Współczesne badania naukowe udowodniły, że wykazuje on silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, a także zmniejsza stan zapalny. Dzięki temu znakomicie pomaga radzić sobie z trądzikiem – zabija odpowiedzialne za niego bakterie i łagodzi zmiany skórne. Ponadto wspomaga regenerację skóry i redukuje jej niedoskonałości, takie jak blizny, rozstępy czy przebarwienia. Regularne stosowanie tego olejku pozwala więc zachować zdrowy wygląd skóry.

Specyfikacja produktu Wetiweria olejek eteryczny | Chrysopogon zizanioides

FORMA PRODUKTU:
  • naturalny olejek eteryczny
SKŁADNIKI:
  • 100% wyciąg z korzeni wetiwierii pachnącej (Chrysopogon zizanioides)
OPAKOWANIE:
  • buteleczka szklana z pipetką o pojemności: 10 ml, 30 ml, 50 ml, 100 ml, 2x 100 ml (w zależności od wariantu)
  • pierścień zabezpieczający na butelce
  • masa netto: 10 g / 30 g / 50 g / 100 g / 2x 100g (w zależności od wariantu)
PRZEZNACZENIE:
  • aromaterapia
  • neuroregulacja
  • medycyna naturalna
  • kosmetyka, perfumeria
STATUS PRAWNY:
  • surowiec ziołowy dopuszczony do obrotu na terenie UE
ZAŁĄCZNIKI:
Certyfikat Analizy Produktu

Karta Techniczna Produktu

Karta Charakterystyki Produktu 

Jak stosować Olejek z wetiwerii | Chrysopogon zizanioides?

KĄPIEL:
  • 8-9 kropli dodać do gorącej wody i dokładnie rozprowadzić
MASAŻ:
  • 3-6 kropli w połączeniu z olejkiem bazowym
INHALACJA:
  • 5-7 kropli dodać do gorącej wody
AROMATERAPIA:
  • 7-8 kropli do dyfuzora lub kominka aromaterapeutycznego
PERFUMY:
  • dostosować ilość do osiągnięcia wymaganej nuty zapachowej
KOSMETYKI:
  • stosować zgodnie z recepturą

Aktualne promocje

-20% od 79,99 zł 99,99 
Podgląd
OLEJKI CBD/CBG

CBD+CBG olejek konopny | Cannabis sativa

Podwójna siła konopi na relaks i wsparcie odporności

-13% od 139,99 zł 159,99 
Podgląd
-15% od 93,99 zł 109,99 
Podgląd
EKSTRAKTY

GLA ekstrakt 20% | Omega-6 z ogórecznika

Omega-6 dla dobrej kondycji skóry i zdrowych stawów

od 34,99 zł
Podgląd
EKSTRAKTY

Szarłat ekstrakt 20% | Amaranthus caudatus

Amarantowe wsparcie zdrowia wątroby i odporności

od 24,99 zł
Podgląd
AMINOKWASY

L-lizyna | PharmaLysine™

Aminokwas dla sprawnych mięśni, kości i stawów

od 14,99 zł
Podgląd
SYNERGY

FORSKOLINA + KARCZOCH

Siła synergii dla zgrabnej sylwetki i zdrowej wątroby

-9% od 78,99 zł 86,99 
Podgląd
KAPSUŁKOWANIE

Kapsułki żelatynowe

Puste, kolorowe kapsułki do samodzielnego napełnienia

od 59,99 zł
Podgląd
KAPSUŁKOWANIE

Kapsułki wegetariańskie

Puste, bezbarwne kapsułki do samodzielnego napełnienia

od 69,99 zł
Podgląd
KAPSUŁKOWANIE

Kapsułkarka ręczna

Szybko i wygodnie przygotuj kapsułki z własnymi mieszankami

-20% od 119,99 zł 149,99 
Podgląd
-20% 79,99 zł 99,99 
Podgląd
EKSTRAKTY

Remania ekstrakt 20:1 | Rehmannia glutinosa

Dla dojrzałych kobiet - na stres i nie tylko

od 14,99 zł
Podgląd
EKSTRAKTY

Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera

Młot na wolne rodniki, wsparcie dla odporności

-27% od 10,99 zł 14,99 
Podgląd
EKSTRAKTY

Czarny ryż ekstrakt 25% | Oryza sativa

Cesarski ryż na odchudzanie i długowieczność

-27% od 10,99 zł 14,99 
Podgląd
EKSTRAKTY

Czarne mrówki ekstrakt 20:1 | Polyrhachis vicina

Mrówka może podnieść nawet 20 razy więcej niż sama waży. A Ty?

od 29,99 zł
Podgląd
x
Cześć, jestem Asystentem i pomogę Ci stworzyć twoją własną recepturę!!
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij poniżej.