Moringa to drzewo, które występuje na terenie Azji Środkowej oraz w Indiach. Ekstrakt z moringi wykazuje działanie przeciwutleniające, a zatem ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga również stabilizować poziom cukru we krwi, dzięki czemu może być skutecznie stosowany jako wsparcie diety odchudzającej. Poza tym wzmacnia odporność organizmu, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

19,00 219,00 

1 opinia dla Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera

  1. adrian.krzysiek777

    Bardzo dobre na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, polecam

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Co to jest Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera?

Właściwości: Moringa jest drzewem, które zyskało sobie sporą popularność głównie w Indiach, choć nie tylko. Jako surowiec zielarski wykorzystywano ją także w Europie oraz w Afryce. Od lat wyciąg z moringi stosowany jest w celu przeciwdziałania infekcjom, a także rozmaitym schorzeniom układu pokarmowego oraz kostnego. O zdrowotnych właściwościach M. oleifera świadczy już sama potoczna nazwa, którą nadano tej roślinie. Moringa często bywa określana jako “drzewo życia”. Jakie przemawiają za tym racje? Czy moringa rzeczywiście może zapewnić długowieczność?

Wiemy, że związki aktywne znajdujące się w wyciągu M. oleifera istotnie wspierają procesy oczyszczania organizmu. Wykazują one działanie antyoksydacyjne, a zatem przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników tlenowych, których nadmiar może być bardzo szkodliwy dla komórek naszego ciała. Działanie oczyszczające ekstraktu z moringi polega również na tym, że wspomaga on działanie wątroby. Pomaga chronić wątrobę chociażby przed uszkodzeniem spowodowanym dietą wysokotłuszczową. A chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że zachowanie zdrowia tego narządu jest kluczowe, jeśli chcemy żyć dłużej i przyjemniej. W końcu to w wątrobie rozkładane są substancje toksyczne, a zatem od jej sprawności zależy, jak dobrze nasz organizm poradzi sobie z neutralizowaniem szkodliwych czynników.

Tradycyjne zastosowanie moringi w leczeniu wielu schorzeń ma swoje uzasadnienie naukowe. Badacze udowodnili bowiem, że M. oleifera stymuluje reakcje obronne organizmu. Pomaga zwiększyć ilość białych ciałek krwi, które “wyłapują” drobnoustroje atakujące organizm, a następnie je zwalczają. Ponadto moringa wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu przewlekłych stanów zapalnych, które mogą prowadzić do wielu poważnych chorób.

Warto również zapamiętać, że stosując moringę, zadbamy o nasz układ krążenia. Ekstrakt z moringi przyczynia się bowiem do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także pomaga ustabilizować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. W ten sposób skutecznie wspiera profilaktykę schorzeń związanych z układem krwionośnym, w tym m.in. miażdżycy. A lepsza praca krwiobiegu to jednocześnie lepsze dotlenienie komórek organizmu. Nie powinien zatem dziwić fakt, że moringa była tak chętnie stosowana w ziołolecznictwie. Intuicje starożytnych praktyków udało się potwierdzić badaniami naukowymi. Wyniki tych badań jasno wskazują, że określenia takie jak “drzewo życia” bądź “cudowne drzewo” nie wzięły się znikąd i jak najbardziej pasują do moringi.

Występowanie: Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to wiecznie zielone drzewo liściaste należące do rodziny moringowatych (Moringaceae). Pochodzi z terenów Indii, Pakistanu, Bangladeszu i Afganistanu. Rośnie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym, na wysokości do 2000 m npm, na glebach piaszczystych i gliniastych. Preferuje temperaturę w zakresie 18-28 stopni Celsjusza, przy czym nie toleruje nadmiaru wody i mrozu. Dorasta do wysokości 10-12 metrów. Pień o średnicy 20-40 cm pokryty jest miękką, kruchą korą o barwie biało-szarej. Opadające gałęzie tworzą luźną, nieregularną koronę, a jasnozielone liście o eliptycznym kształcie i długości 30-60 cm ułożone są naprzemianlegle. Białe, pachnące kwiaty są zebrane w wiechy. Z kolei owoce mają postać zielonych, żebrowanych strąków o długości 20-60 cm.

Prozdrowotne właściwości moringi doceniano już w starożytności, co znalazło wyraz w przypisanych jej nazwach: “drzewo życia” i “cudowne drzewo”. Roślina ta cieszyła się popularnością nie tylko w Indiach, ale również w Egipcie, Grecji czy w Rzymie. Wykorzystywano jej owoce, liście, nasiona, kwiaty i korzenie. Do dziś różne części tej rośliny stosuje się w celu wzbogacenia wielu produktów spożywczych, szczególnie w krajach afrykańskich. Tradycyjne systemy medyczne zalecają przyjmowanie ich na poprawę trawienia, pobudzenie laktacji, w przypadku infekcji, reumatyzmu, stanów zapalnych czy nawet przewlekłego zmęczenia.

Szczypta biochemii: Owoce moringi olejodajnej są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, magnezu, potasu i witaminy C. Liście zawierają znaczne ilości wapnia, potasu, fosforu, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A i C, flawonoidów (w tym kwercetyny i rutyny), kwasów fenolowych (w tym kwasu chlorogenowego), alkaloidów, saponin, taniny, karotenoidów (w tym luteiny i beta-karotenu) oraz aminokwasów (głównie leucyny, lizyny, glicyny, waliny, alaniny i argininy). Zarówno owoce, jak i liście moringi są źródłem folianów o wysokiej biodostępności, sięgającej 82%. Z kolei w nasionach moringi występują sterole roślinne (w tym beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol), wapń, żelazo, fosfor i witamina E.

Ciekawostka: Korzenie moringi w smaku przypominają chrzan, dlatego też roślina ta bywa określana mianem “drzewa chrzanowego”.

Jak działa Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera?

Oczyszczanie organizmu: Wyniki badań naukowych świadczą o tym, że moringa zawiera liczne związki o działaniu przeciwutleniającym. Pomaga zatem usunąć z organizmu wolne rodniki – reaktywne cząstki, których działanie mogłoby zniszczyć delikatne struktury komórek, a nawet prowadzić do powstania nowotworów. Jednym z prowadzących do tego mechanizmów jest normalizacja aktywności enzymu transferazy glutationowej. Enzym ten uczestniczy w produkcji glutationu, który jest najsilniejszym peptydem przeciwutleniającym wytwarzanym w ludzkim organizmie. Udowodniono też, że moringa działa hepatoprotekcyjnie, a więc chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem w wyniku oddziaływania szkodliwych czynników, takich jak np. dieta wysokotłuszczowa. Zadaniem wątroby jest m.in. neutralizowanie toksycznych substancji, dlatego też sprawne funkcjonowanie tego narządu przekłada się na dobre zdrowie całego organizmu.

Kontrola masy ciała: Związki aktywne moringi zapobiegają niekontrolowanemu przybieraniu na wadze. Podczas badań z wykorzystaniem modelu zwierzęcego udowodniono, że myszy przyjmujące ekstrakt z tej rośliny nie tyły, nawet gdy karmiono je pokarmem o wysokiej zawartości tłuszczów. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że moringa stymuluje komórki ciała do wchłaniania glukozy z krwiobiegu. Dzięki temu pomaga normalizować poziom cukru we krwi i zapobiega insulinooporności. Nie dopuszcza też do nagłych skoków stężenia glukozy we krwi i do napadów tzw. “wilczego głodu”. Ponadto zawiera mnóstwo aminokwasów, składników mineralnych, łatwo przyswajalnych witamin i innych związków korzystnych dla zdrowia całego organizmu. Wszystko to sprawia, że roślina ta jest cennym sprzymierzeńcem osób, które chcą mieć szczupłą, zdrową sylwetkę.

Wsparcie układu odpornościowego: Tradycyjnie moringę wykorzystywano do leczenia rozmaitych zakażeń. Współczesna nauka potwierdziła zasadność tego postępowania. Udowodniono bowiem, że zawarte w tej roślinie substancje czynne hamują rozwój niektórych bakterii i wirusów, w tym wirusa zapalenia wątroby typu B. Stymulują też limfocyty B do produkcji przeciwciał, które neutralizują chorobotwórcze drobnoustroje. Jednocześnie nie dopuszczają do nadmiernego rozwoju stanów zapalnych, które mogłyby uszkodzić tkanki. W ten sposób moringa skutecznie wspomaga organizm w walce z infekcjami.

Poprawa kondycji układu krążenia: Moringa korzystnie wpływa na układ krążenia. Udowodniono, że obniża poziom cholesterolu we krwi i normalizuje ciśnienie tętnicze, wspierając w ten sposób profilaktykę miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Może też zapobiegać anemii, gdyż zwiększa produkcję hemoglobiny. W ten sposób poprawia dotlenienie wszystkich narządów organizmu, gdyż to właśnie hemoglobina transportuje tlen z płuc do tkanek.

Specyfikacja produktu Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera

 

FORMA PRODUKTU:
  • surowiec w proszku
STANDARYZACJA:
  • ekstrakt 20:1 z liści moringi olejodajnej | Moringa oleifera
MIARKA:
  • 0.60 ml stalowa miarka o pojemności 400 – 500 mg
    (w zależności od partii, informacja na etykiecie)
OPAKOWANIE:
  • hermetyczny worek strunowy ALU-PET
  • pochłaniacz wilgoci Tyvek™ Microbag
PRZEZNACZENIE:
  • dietetyka
  • neuroregulacja
  • medycyna naturalna
  • produkcja suplementów i kosmetyków
  • badania naukowe
STATUS PRAWNY:
  • surowiec ziołowy dopuszczony do obrotu na terenie UE
  • nie posiada statusu leku w Polsce

Jak stosować Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera?

 

WIELKOŚĆ PORCJI:
  • 500 – 1000 mg
ILOŚĆ PORCJI NA DOBĘ:
  • 1 – 3
OPTYMALNA PRZYSWAJALNOŚĆ:
  • z posiłkiem lub bez posiłku
OPTYMALNA PORA STOSOWANIA:
  • w ciągu dnia
OPTYMALNA DŁUGOŚĆ CYKLU:
  • 12 tygodni stosowania – 4 tygodnie przerwy

Z czym najlepiej łączyć Moringa ekstrakt 20:1 | Moringa oleifera?

Aby wspomóc oczyszczanie organizmu:
Karczoch ekstrakt 20% | Cynara scolymus
Wybierz wariant
Karczoch ekstrakt opakowanie

23,00 359,00 

Przewiercień ekstrakt 20:1 | Bupleurum chinense
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Ostropest ekstrakt 80% | Silybum marianum
Wybierz wariant

23,00 359,00 

Kudzu ekstrakt 50% | Pueraria montana
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Aby ułatwić kontrolę masy ciała:
Forskolina ekstrakt 20% | Coleus forskohlii
Wybierz wariant

39,00 519,00 

Tamaryndowiec ekstrakt 60% | Garcinia cambogia
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Imbir ekstrakt 20% | Zingiber officinale
Wybierz wariant

39,00 519,00 

Zielona kawa ekstrakt 50% | CoffeeGreen
Wybierz wariant

19,00 359,00 

Aby poprawić działanie układu odpornościowego:
Chaga ekstrakt 20:1 | Inonotus obliquus
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Maitake ekstrakt 20:1 | Grifola frondosa
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Kurkuma ekstrakt 95% | Curcuma longa
Wybierz wariant

39,00 519,00 

Guduchi ekstrakt 20:1 | Tinospora cordifolia
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Aby poprawić ogólną kondycję zdrowotną:
Dzięgiel ekstrakt 1% | Angelica sinensis
Wybierz wariant
Dzięgiel ekstrakt Angelica sinensis opakowanie

19,00 359,00 

He Shou Wu ekstrakt 20:1 | Polygonum multiflorum
Wybierz wariant

19,00 219,00 

Czarny ryż ekstrakt 25% | Oryza sativa
Wybierz wariant

12,00 219,00 

Karczoch ekstrakt 20% | Cynara scolymus
Wybierz wariant
Karczoch ekstrakt opakowanie

23,00 359,00 

Aktualne promocje

CORIOLUS + AGARICUS
Wybierz wariant

Original price was: 69,00 zł.Current price is: 59,00 zł.

KWAS HIALURONOWY + WITAMINA C
Wybierz wariant

59,00 79,00 

EPA + GLA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

CBD+CBG olejek konopny | Cannabis sativa
Wybierz wariant

109,00 799,00 

CBG olejek konopny | Cannabis sativa
Wybierz wariant

99,00 539,00 

CBD olejek konopny | Cannabis sativa
Wybierz wariant

55,00 329,00 

GLA ekstrakt 20% | Omega-6 z ogórecznika
Wybierz wariant

29,00 359,00 

URYDYNA + DHA
Wybierz wariant

Original price was: 89,00 zł.Current price is: 79,00 zł.

Szarłat ekstrakt 20% | Amaranthus caudatus
Wybierz wariant
Szarłat ekstrakt Amaranthus caudatus opakowanie

19,00 219,00 

Krokosz ekstrakt 20:1 | Carthamus tinctorius
Wybierz wariant

15,00 219,00 

Pornatka kokosowa ekstrakt 20:1 | Poria cocos
Wybierz wariant

15,00 219,00 

Bazylia azjatycka ekstrakt 20:1 | Ocimum sanctum
Wybierz wariant

29,00 359,00 

Kwas hialuronowy | Hialuronian sodu
Wybierz wariant

10,00 219,00 

MAGNOLIA + JUJUBA
Wybierz wariant

Original price was: 79,00 zł.Current price is: 69,00 zł.

KURKUMINA + IMBIR
Wybierz wariant

Original price was: 89,00 zł.Current price is: 79,00 zł.