Leki przeciwbólowe – wróg czy przyjaciel?
Środki przeciwbólowe są dziś najczęściej używaną (i nadużywaną) grupą leków. Współczesne podejście do zdrowia, wraz z agresywnym lobby farmaceutycznym, stawia na leczenie objawowe. Przez to wielu z nas bezrefleksyjnie łyka 'bezpieczne' leki dostępne bez recepty pod byle pretekstem. Tym bardziej więc warto poświęcić kilka słów na omówienie rodzajów i sposobu działania współczesnych leków przeciwbólowych.
Smartfon - trzecia półkula mózgowa?
Wszystko wskazuje na to, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat możemy spodziewać się wielkiego przełomu cywilizacyjnego. Naukowcy z amerykańskiej Agencji Zaawansowanych Projektów Badawczych w Obszarze Obronności (DARPA), współodpowiedzialnej za powstanie Internetu w latach 90., wraz z badaczami z Uniwersytetu Johna Hopkinsa pracują nad bezpośrednim połączeniem układu nerwowego człowieka z urządzeniami elektronicznymi.
Ajurweda - tradycyjna medycyna indyjska (cz. 1)
Ajurweda to starohinduska sztuka leczenia. Jej korzenie sięgają 5000 lat wstecz. Nazywana jest matką medycyny. Życie w zgodzie z jej założeniami prowadzi do utrzymania harmonii ducha i ciała. „Ajur” to słowo oznaczające życie, a także „siłę życiową”. „Veda” natomiast to nauka, wiedza. Tłumaczenie zawiera więc główne założenia tej dziedziny medycyny tradycyjnej.
7 substancji na lepszy sen
To, co jemy, ma istotny wpływ na nasze samopoczucie, w tym również sen. W poprzednim artykule dowiedzieliśmy się już, jakich produktów należy unikać, aby lepiej się wysypiać. Dzisiaj dowiemy się, co warto jeść, aby poprawić jakość snu. Warto spróbować, bowiem nawet drobne zmiany nawyków żywieniowych mogą sprawić, że będziemy bardziej wypoczęci.
Jak pachnie bycie szczupłym?
Jeść i nie tyć - oto święty Graal wszystkich, którzy marzą o szczupłej sylwetce, ale nie mają czasu albo ochoty na stosowanie wymyślnych, restrykcyjnych diet. Gdyby tylko istniała możliwość modyfikowania metabolizmu tłuszczów bez zmiany nawyków żywieniowych… Wśród naukowców nie brakuje najwyraźniej jednostek marzących o bezkarnym raczeniu się pysznościami. Należy do nich dr Ayse Sena Mutlu z Baylor College of Medicine. Postanowiła ona znaleźć odpowiedź na pytanie: czy można wpłynąć na odkładanie się tkanki tłuszczowej w sposób inny niż za pomocą zmiany nawyków żywieniowych?