Karczoch 5% / Cynara scolymus – opis
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest warzywem pochodzącym z regionu Morza Śródziemnego, ale dziś uprawia się go w całej Europie oraz w Ameryce Północnej. Jego lecznicze właściwości znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jednak dopiero w połowie XX wieku włoskim uczonym udało się zidentyfikować najważniejsza substancję czynną – kwas 1,5-dwukawowochinowy, nazywany też cynaryną.
Wyciąg z nadziemnej części (ziela) karczocha wywiera bezpośredni wpływ na wątrobę, zwiększając produkcję żółci i jej przepływ przez drogi żółciowe. Dzięki temu usprawnione zostaje trawienie tłuszczy i ich metabolizm. Potwierdzono również działanie ochronne karczocha na miąższ wątroby oraz korzystny wpływ na wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych. Pomaga on również w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL i utrzymanie odpowiedniego poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto karczoch posiada właściwości antyoksydacyjne silniejsze niż rozmaryn lekarski czy korzeń mniszka lekarskiego, najsilniejsze spośród wszystkich warzyw.
Mimo, że spożywany regularnie karczoch wywiera bezpośredni korzystny wpływ na zdrowie, zaleca się suplementację jego ekstraktów zawierających minimum 5% cynaryny.