DLPA / Fenyloalanina – opis
Fenyloalanina jest aminokwasem występującym w dwóch postaciach różniących się układem niektórych atomów w cząsteczce. Prawoskrętna D-fenyloalanina otrzymywana jest wyłącznie w laboratoriach. Dzięki mechanizmowy blokowania specyficznych enzymów ma ona naturalne właściwości przeciwbólowe. Źródłem lewoskrętnej L-fenyloalaniny są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, nabiał, jaja, a także orzechy. Bez względu na formę fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym – ludzki organizm nie potrafi jej sam wytworzyć, dlatego musi mu być ona dostarczana z pożywieniem. DLPA zawiera mieszaninę racemiczną (50:50) obu form fenyloalaniny.
Fenyloalanina jest wykorzystywana przez organizm do syntezy tyrozyny – innego aminokwasu będącego prekursorem neuroprzekaźników z grupy katecholamin: dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny. Ma więc wpływ na równowagę biochemiczną mózgu, co niesie ze sobą stymulację pamięci i koncentracji, wzrost energii i motywacji oraz ogólną poprawę nastroju. Tyrozyna jest również wykorzystywana do syntezy tyroksyny – hormonu tarczycy, który pobudza rozpad tłuszczów w tkankach oraz wykorzystywanie glukozy w komórkach ciała. Wpływa on również na wydzielanie hormonu wzrostu i hormonów nadnerczy, a także na czynność gruczołów płciowych.
Fenyloalanina jest też prekursorem fenyloetyloaminy – naturalnej substancji o działaniu przypominającym amfetaminę. Wywołuje ona zadowolenie i euforię oraz wzrost pewności siebie, a wydzielana jest pod wpływem wysiłku fizycznego.