
Orzechy gwarancją zdrowego mózgu na starość
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie orzechów ma pozytywny wpływ na pracę ludzkiego mózgu. Kolejne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii potwierdziło tę powszechnie znaną tezę. Tym razem celem doświadczenia było sprawdzenie, czy długoterminowe spożycie znacznej ilości orzechów może pozytywnie wpływać na zapobieganie osłabieniu funkcji poznawczych oraz ich poprawę u osób starszych. Dowiedziono, że tak.
„Wiadomo, że orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, dzięki czemu ich spożywanie może obniżyć poziom cholesterolu i poprawić funkcje poznawcze. I pomimo, iż obecnie nie ma leku na osłabienie procesów kognitywnych związanych z wiekiem, to to co spożywamy ma kluczowe znaczenie w zachowaniu i poprawie zdrowia psychicznego na starość.”
– dr Li, współautor badania
W tym doświadczeniu udział wzięło blisko 5 tysięcy osób, których wiek był wyższy bądź równy 55 lat. Grupa badawcza spożywała dziennie minimum 10 g (⅓ garści) orzechów. Na przestrzeni 15 lat trwania badania jakość funkcji poznawczych oceniano wielokrotnie na podstawie zmodyfikowanego wywiadu telefonicznego. Udowodniono, że codzienne spożywanie orzechów zapobiega spadkowi funkcji poznawczych w tej grupie. Na podstawie analizy statystycznej wywnioskowano, że zjadanie więcej niż 10 g orzechów dziennie obniża prawdopodobieństwo osłabienia procesów kognitywnych o średnio 40%, u osób, które przekroczyły 55. rok życia.
„Jedząc więcej niż 10 g (lub dwie łyżeczki) orzechów dziennie, osoby starsze mogą poprawić swoje funkcje poznawcze nawet o 60% w porównaniu z ludźmi, u których ten rodzaj żywności nie występuje w codziennym menu.”
– dr Li, współautor badania
redakcja
Grupa neuroentuzjastów, którzy chcą dzielić się ze światem swoją pasją. Dlatego starają się w ciekawy i zrozumiały dla każdego sposób opisywać tajniki pracy układu nerwowego. Nieodmiennie fascynuje ich to, że mózg jest jedyną znaną nam strukturą we Wszechświecie, która usiłuje zbadać sama siebie.
Literatura
Li M., Shi Z., A Prospective Association of Nut Consumption with Cognitive Function in Chinese Adults aged 55+ _ China Health and Nutrition Survey. The journal of nutrition, health & aging. (2019)
Zalogowany jako redakcja. Wylogować ?
Dodaj komentarz