Go to the store in English language version dedicated to your location

Change Cancel
~ BAZA WIEDZY ~ 27 lutego 2019

Co to jest alergia pokarmowa?

Z pewnością wszyscy znajmy kogoś, kto nie jada pewnych potraw ze względu na alergię. Być może sami uważne czytamy skład produktów spożywczych w poszukiwaniu czających się tam alergenów. Ale co właściwie dzieje się w organizmie, kiedy dostaną się do niego alergeny? Co może uczulać? I o co chodzi z tymi "śladowymi ilościami"?
Czytaj więcej...
~ BAZA WIEDZY ~ 2 stycznia 2019

Nieracetamiczne, syntetyczne związki nootropowe

Słowo “nootropowy” stworzył w latach 70. XX wieku dr Corneliu Giurgea, znany z opracowania piracetamu. Powstało ono z połączenia greckich słów “nous” (umysł) i “trepein” (biec, uruchamiać), można więc przetłumaczyć je jako “uruchamiający umysł”.
Czytaj więcej...
~ BAZA WIEDZY ~ 3 października 2018

Pożywka dla pamięci - źródła choliny

Wśród suplementów diety coraz większą popularność zdobywają związki o właściwościach nootropowych. Zazwyczaj mechanizm ich działania obejmuje stymulację produkcji i uwalniania acetylocholiny. Neuroprzekaźnik ten nazywany jest często przyspieszającym, gdyż to od niego zależy szybkość, z jaką mózg przetwarza dane. Jest również kluczowy jeśli chodzi o zdolność do koncentracji, a także do zapamiętywania i przypominania sobie informacji.
Czytaj więcej...
~ BAZA WIEDZY ~ 19 września 2018

Czym są neuropeptydy i jak współdziałają z neurotransmiterami?

Kiedy jeden neuron chce powiedzieć coś drugiemu, wysyła w jego kierunku chmurę cząsteczek - neuroprzekaźników. Wśród nich znajduje się pewien specyficzny typ - neuropeptydy. Czym są? Jak działają? Jakie jest ich znaczenie dla organizmu?
Czytaj więcej...
~ BAZA WIEDZY ~ 12 września 2018

Rola węglowodanów w funkcjonowaniu mózgu

Sposób, w jaki się odżywiamy, a także poziom naszej wiedzy na temat wpływu poszczególnych składników żywności na umysł i ciało, pozwala nam świadomie wpływać na kondycję naszego organizmu oraz ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego. Warto pozyskiwać nowe informacje i na bieżąco śledzić doniesienia i wyniki badań z dziedziny nauki o żywności, ponieważ dzięki intensywnemu postępowi technologii i doświadczeniu kadr uniwersyteckich, naukowcy stale odkrywają nowe zależności oraz skutki spożywania określonych składników żywności.
Czytaj więcej...
Dołącz do listy oczekujących Prosimy o podanie adresu email, na który chcesz otrzymać wiadomość z powiadomieniem, gdy produkt wróci do sprzedaży w naszym sklepie. Wpisanie ilości, którą planujesz zamówić, pomoże nam zaplanować wielkość najbliższej dostawy.