~ BAZA WIEDZY ~
27 lutego 2019
Co to jest alergia pokarmowa?
Z pewnością wszyscy znajmy kogoś, kto nie jada pewnych potraw ze względu na alergię. Być może sami uważne czytamy skład produktów spożywczych w poszukiwaniu czających się tam alergenów. Ale co właściwie dzieje się w organizmie, kiedy dostaną się do niego alergeny? Co może uczulać? I o co chodzi z tymi "śladowymi ilościami"?
~ BAZA WIEDZY ~
2 stycznia 2019
Nieracetamiczne, syntetyczne związki nootropowe
Słowo “nootropowy” stworzył w latach 70. XX wieku dr Corneliu Giurgea, znany z opracowania piracetamu. Powstało ono z połączenia greckich słów “nous” (umysł) i “trepein” (biec, uruchamiać), można więc przetłumaczyć je jako “uruchamiający umysł”.
~ BAZA WIEDZY ~
3 października 2018
Pożywka dla pamięci - źródła choliny
Wśród suplementów diety coraz większą popularność zdobywają związki o właściwościach nootropowych. Zazwyczaj mechanizm ich działania obejmuje stymulację produkcji i uwalniania acetylocholiny. Neuroprzekaźnik ten nazywany jest często przyspieszającym, gdyż to od niego zależy szybkość, z jaką mózg przetwarza dane. Jest również kluczowy jeśli chodzi o zdolność do koncentracji, a także do zapamiętywania i przypominania sobie informacji.
~ BAZA WIEDZY ~
19 września 2018
Czym są neuropeptydy i jak współdziałają z neurotransmiterami?
Kiedy jeden neuron chce powiedzieć coś drugiemu, wysyła w jego kierunku chmurę cząsteczek - neuroprzekaźników. Wśród nich znajduje się pewien specyficzny typ - neuropeptydy. Czym są? Jak działają? Jakie jest ich znaczenie dla organizmu?
~ BAZA WIEDZY ~
12 września 2018