Kris
Uczestnik

B12 biorę jako dodatek do Neuridine. Akurat nie mam wersji Max tylko original (w Maxie jest B12 i inne witaminy). Przede wszystkim wynika to z synergii z urydyną. Dawki jakie stosuję to około 500 mcg B12 i około 800 mcg kwasu foliowego (tego drugiego akurat tak wychodzi bo sumuje się z dwóch preparatów). Kwas foliowy także synergizuje z urydyną. Przyjmuję 500 mcg B12 rano (razem z 400 mcg B9 w jednym preparacie), razem z pierwszą dawką Neuridine, natomiast z drugą dawką Neuridine tylko 400 mcg B9 w preparacie multiwitaminowym. Zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie nie wszystko zostanie wykorzystane przez organizm, ale nie chciałbym żeby czegoś zabrakło podczas suplementacji. Po odstawieniu Neuridine wyłączę B12 jako preparat witaminowy z diety.
Także czytałem, że przy diecie wegetariańskiej wręcz należy suplementować B12, czyli u Ciebie to raczej 'mus’.

Od dzisiaj przerzucam się na acetylocholinę (powrót do Neuridine, CDP-Cholina, Sulbutiamina; Omega-3 nie przerywałem), powoli odstawiam Memostim, NALT itd. Plan minimalny to wytrzymać 6 tygodni, a jak się uda to może i 8. Po drugim (i raczej ostatnim) cyklu upregulującym dopaminę zrobię 2 tygodnie testów jak się funkcjonuje na dopaminie (Memostim i inne), a potem postaram się doprowadzić GABA do porządku.
Trochę sobie czytam o GABA i prawdopodobnie włączę BCAA Xplode, które jako jedne z nielicznych aminokwasów mają w składzie L-Glutaminę (prekursor GABA). Zresztą Braverman zaleca aminokwasy rozgałęzione przy deficycie GABA. Z tego co czytam to w trochę innych proporcjach (najwięcej l-waliny zamiast l-leucyny) niż uwzględniono w składzie odżywki Xplode, ale przy odpowiedniej manipulacji dawki powinno być pokryte zapotrzebowanie według wytycznych (zależnie od wagi ciała: izoleucyna: 12mg/kg, walina: 25mg/kg, leucyna: 16mg/kg).