Go to the store in English language version dedicated to your location Change Cancel
Strona główna/Blog/ ~ PUBLICYSTYKA ~ /Dieta wysokotłuszczowa a mózg

Dieta wysokotłuszczowa a mózg

~ PUBLICYSTYKA ~ 15 lutego 2023 Brak komentarzy

Wiele dotychczasowych badań naukowych pokazywało jak dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze koreluje z występowaniem otyłości, jednakże wciąż nie do końca poznano mechanizm, dzięki któremu złe odżywianie wywołuje niekorzystne zmiany neurologiczne w mózgu. W ostatnio przeprowadzonym badaniu udowodniono, że dieta wysokotłuszczowa, w której przeważają niezdrowe lipidy, jest przyczyną nieprawidłowości w pracy podwzgórza, czyli obszaru mózgu odpowiedzialnego za regulację masy ciała, homeostazy, jak również metabolizmu.

Nie tylko dieta o wysokiej podaży tłuszczy ma negatywny wpływ na prawidłową pracę mózgu. Udowodniono podobną zależność przy nadmiernym spożywaniu żywności wysokowęglowodanowej, zawierającej znaczne ilości cukrów prostych. Taki sposób odżywiania w połączeniu z przyswajaniem pokarmów wysokotłuszczowych wywołuje niekorzystne zmiany w podwzgórzu. Naukowcy potwierdzili, że stan zapalny pojawia się w tym obszarze mózgu już zaledwie trzy dni po spożyciu żywności wysokotłuszczowej, zanim jeszcze ciało zaczyna wykazywać pierwsze symptomy nadwagi i otyłości.

“Zaintrygował nas fakt, że te bardzo szybko postępujące zmiany pojawiają się zanim jeszcze masa ciała ulegnie jakiemukolwiek wzrostowi. Chcieliśmy zrozumieć ten mechanizm na poziomie komórkowym.”

– Sabrina Diano, współautorka badania

W mózgowiu badanych zwierząt, u których zastosowano dietę o wysokiej podaży niezdrowych tłuszczy, zaobserwowano występowanie stanu zapalnego. Odkryto istotne zmiany w strukturze komórek mikrogleju. Stanowią one pierwszą linię obrony w ośrodkowym układzie nerwowym, która wpływa na występowanie stanu zapalnego. Ponadto komórki mikrogleju pomagają organizmowi czerpać energię ze spożywanego pokarmu.

Naukowcy zaobserwowali u zwierząt będących na diecie wysokotłuszczowej istotne zmniejszenie wielkości mitochondriów mikrogleju, co – jak się później okazało – było wynikiem działania specyficznych białek. Taki mechanizm wpływał bezpośrednio na pracę neuronów. Spożywanie pokarmu o wysokiej zawartości tłuszczu przez myszy spowodowało, że do ich komórek nerwowych docierały sygnały zapalne. Pobudziło to zwierzęta do jedzenia nadmiernej ilości pokarmu, co w konsekwencji przyczyniło się do ich otyłości.

“Zaobserwowaliśmy w mózgu specyficzne mechanizmy, które są aktywowane w momencie spożywania określonego rodzaju żywności. Procesy te mogą być bardzo ważne z ewolucyjnego punktu widzenia. Gdy żywność bogata w tłuszcze i węglowodany jest stale dostępna, wywołuje to szkody w organizmie.”

– Sabrina Diano, współautorka badania

Kategorie: ~ PUBLICYSTYKA ~, Dieta i zdrowie

redakcja

Grupa neuroentuzjastów, którzy chcą dzielić się ze światem swoją pasją. Dlatego starają się w ciekawy i zrozumiały dla każdego sposób opisywać tajniki pracy układu nerwowego. Nieodmiennie fascynuje ich to, że mózg jest jedyną znaną nam strukturą we Wszechświecie, która usiłuje zbadać sama siebie.

Literatura

Kim J.D., Yoon N.A., Jin S., Diano S., Microglial UCP2 Mediates Inflammation and Obesity Induced by High-Fat Feeding. Cell Metabolism (09.2019)

Skomentuj

Zalogowany jako redakcja. Wylogować ?

Dodaj komentarz Dyskutuj na forum

Najnowsze artykuły z tej kategorii

~ PUBLICYSTYKA ~ 15 lutego 2023
~ BAZA WIEDZY ~ 15 lutego 2023
~ PUBLICYSTYKA ~ 15 lutego 2023
Dodaj komentarz
Dołącz do listy oczekujących Prosimy o podanie adresu email, na który chcesz otrzymać wiadomość z powiadomieniem, gdy produkt wróci do sprzedaży w naszym sklepie. Wpisanie ilości, którą planujesz zamówić, pomoże nam zaplanować wielkość najbliższej dostawy.