Woda dla płynnego myślenia
Woda stanowi do 70% masy ciała dorosłego człowieka i nawet do 80% masy mózgu. Jest głównym składnikiem wszystkich płynów ustrojowych oraz cytoplazmy wypełniającej wnętrze każdej komórki. Uczestniczy w regulacji temperatury, trawieniu pokarmu, transporcie substancji odżywczych, tlenu i dwutlenku węgla, a także w oczyszczaniu organizmu z toksyn i zbędnych metabolitów. Każdego dnia tracimy część wody, głównie zawartej w moczu i pocie. Zmniejszenie poziomu wody w organizmie już o 1-2% wpływa negatywnie na pracę całego organizmu i może przyczyniać się do zwiększonego odczuwania zmęczenia czy do osłabienia funkcji poznawczych. Dlatego bardzo ważne jest, aby dbać o uzupełnianie jej poziomu. Często powtarzana przez lekarzy i media zasadna mówi, aby przyjmować 2-2,5 l płynów dziennie. Jednak na nawodnienie wpływa nie tylko samo spożycie wody, ale również wiele innych czynników.
Jedną z grup najbardziej narażonych na odwodnienie są osoby starsze. Odczuwanie pragnienia niejednokrotnie jest u nich zaburzone, często też przyjmują one leki moczopędne, np. w celu wyrównania ciśnienia krwi. Jednocześnie większość badań dotyczących wpływu odwodnienia na pamięć czy koncentrację prowadzono z udziałem młodych, zdrowych osób. Spadek poziomu wody w organizmie osiągano za pomocą intensywnego wysiłku fizycznego lub przebywania w środowisku o wysokiej temperaturze, co samo w sobie mogło wpłynąć na badane parametry.
Naukowcy z The Pennsylvania State University w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić czy poziom nawodnienia i spożycie wody są powiązane ze zdolnościami poznawczymi u osób starszych. W tym celu wykorzystali dane zebrane w ramach ankiety dotyczącej zdrowia i odżywiania prowadzonej w latach 2011-2014 wśród ponad 2500 osób w wieku 60 lat i starszych. Uczestników zapytano o wszystkie pokarmy i napoje spożyte w dniu poprzedzającym badanie, a także pobrano od nich próbki krwi. Poproszono ich również o wykonanie kilku testów mających na celu ocenę różnych aspektów pamięci i koncentracji, w tym pamięci roboczej, płynności werbalnej, szybkości przetwarzania informacji i zdolności do przypominania sobie słów.
Na podstawie informacji o spożytych poprzedniego dnia pokarmach i napojach, a także na podstawie analizy próbek krwi (pod kątem stężenia sodu, potasu, azotu mocznikowego i glukozy), oceniono stan nawodnienia poszczególnych uczestników badania. Naukowcy przyznają, że gdy po raz pierwszy obliczyli średnie wyniki testów, mieli wrażenie, że istnieje wyraźna tendencja, zgodnie z którą osoby spełniające zalecenia odnośnie spożycia wody osiągnęły lepsze rezultaty. Jednakże, gdy uwzględnili czynniki takie jak płeć, wiek, wykształcenie, poziom aktywności fizycznej, czas snu i ewentualną cukrzycę, okazało się, że powiązanie wyników osiągniętych przez uczestników ze spożyciem wody nie jest już tak jednoznaczne. Gorsze rezultaty osiągnęły nie tylko te osoby, u których stwierdzono zbyt niski poziom wody, ale także te, u których występowało przewodnienie. Co ciekawe, tendencja ta była widoczna jedynie u kobiet.
Naukowcy nie są obecnie w stanie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego podobnych wyników nie udało się zaobserwować u mężczyzn. Otrzymane przez nich wyniki są jednak bardzo interesujące i skłaniają do dalszych dociekań w tym obszarze. Wskazują również na to, że osoby starsze, jak również ich opiekunowie, powinny zwracać baczną uwagę na to, aby utrzymywać właściwy poziom nawodnienia organizmu.
agnieszka
Z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania poszukiwaczka wiedzy o działaniu ludzkiego mózgu. Fascynuje ją to, w jaki sposób całkiem proste oddziaływania poszczególnych komórek i cząsteczek przekładają się na złożone odczucia, emocje i zachowania. Po godzinach, gdy nie zajmuje się suczką Ferą, z zapałem ćwiczy motorykę małą, intensywnie szydełkując. Uwielbia twórczość Joanny Chmielewskiej i Agaty Christie, a także popularno-naukowe programy o działaniu wszechświata.
Literatura
Bethancourt H.J., Kenney W.L., Almeida D.M., Rosinger A.Y. Cognitive performance in relation to hydration status and water intake among older adults, NHANES 2011–2014. European Journal of Nutrition 2019
Zalogowany jako agnieszka. Wylogować ?
Dodaj komentarz